Connect with us

Laluan mudah UAE menentang Harimau Malaya sesi kelayakan Piala Dunia

Arena

Laluan mudah UAE menentang Harimau Malaya sesi kelayakan Piala Dunia

KUALA LUMPUR: Perjalanan pasukan bola sepak kebangsaan ke UAE berakhir dengan kekalahan suram sekali lagi ketika ‘The Whites’ mengalahkan Harimau Malaya 4-0 dalam perlawanan pusingan kedua Kumpulan G 2022 Piala Dunia 2022 / Piala Asia 2023 di Dubai awal pagi ini.

Namun ia tidak memalukan seperti kekalahan 10-0 yang mereka alami di tangan lawan yang sama di Abu Dhabi pada tahun 2015.

Hari ini, Malaysia tidak mempunyai jawapan kerjasama Ali Mabkhout dan Fabio De Lima, yang masing-masing mencetak dua gol buat UAE di Stadium Zabeel di Dubai untuk kemenangan kedua mereka ke atas Harimau Malaya dalam kempen kelayakan ini.

Walaupun ketua jurulatih Tan Cheng Hoe menamakan pemain terkuat mereka dengan meletakkan tiga pemain utama, Harimau Malaya berjuang untuk meneruskan permainan mereka dan perbezaan antara kedua-dua pasukan jelas untuk dilihat oleh semua orang dari wisel pertama, dengan pemain Malaysia lebih pasif jika dibandingkan dengan lawan mereka, yang baik, tenang dan yakin.

Namun, satu titik terang bagi Malaysia adalah penampilan penjaga gol Mohd Farizal Marlias yang berani, yang dipanggil pada awal minit ketujuh untuk melakukan percubaan hebat oleh Khalil Ibrahim dari UAE. Ali, yang menjaringkan gol ketika UAE mengalahkan Malaysia 2-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil pada bulan September 2019, sekali lagi mengganas barisan belakang Harimau Malaya ketika dia menewaskan kapten pasukan, Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak ke bola melalui hantaran bola lambung ke Mohd Farizal untuk gol pembukaan pada minit ke-19.

Malaysia mempunyai peluang gemilang untuk menjadikannya 1-1 di hujung babak pertama tetapi Guilherme De Paula salah mengarahkan tandukannya, yang membolehkan UAE kekal 1-0 dibabak pertama. Ketika Malaysia terus berjuang untuk mencipta peluang di depan, Cheng Hoe membuat dua penggantian dengan membawa Muhammad Syafiq Ahmad dan pemain muda Luqman Hakim Shamsudin, tetapi kedua-duanya gagal membuat kehadiran mereka terasa dan hanya diserahkan kepada Mohd Farizal untuk menggagalkan serangan UAE secara sendirian, tetapi dia akhirnya ditewaskan lagi pada minit ke-83 ketika De Lima melalui rembatan melengkung dari kanan ke sudut kiri atas.

Walaupun kelihatan letih, Ali dan De Lima masing-masing berjaya menjaringkan gol kedua malam itu pada waktu kecederaan untuk kemenangan ketiga buat mereka dan, dengan itu, melonjakkan UAE ke tempat kedua dalam Kumpulan G dengan sembilan mata.

Sementara itu, Malaysia turun ke tangga keempat walaupun mempunyai sembilan mata – sama dengan UAE dan Thailand di tempat ketiga.

Harimau Malaya, yang mempunyai perbezaan gol yang jauh lebih rendah, akan menentang Vietnam pada 11 Jun sebelum menyelesaikan perlawanan Kumpulan G menentang Thailand pada 15 Jun.

Sementara itu, dalam satu lagi perlawanan Kumpulan G hari ini, pasukan bawah Indonesia mengikat Thailand dengan keputusan seri 2-2 di Stadium Al Maktoum, Dubai.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Arena

Facebook

Trending

To Top