Connect with us

Wanita persenda agama Islam disiasat polis

Rakaman video seorang pengasas kosmetik wanita dari Pasir Mas yang tular didakwa mempersendakan dan mempermainkan Islam.

Berita

Wanita persenda agama Islam disiasat polis

KOTA BHARU – Polis Kota Bharu mengesahkan menerima laporan mengenai seorang pengasas kosmetik yang didakwa mempersenda dan mempermainkan agama Islam.

Menurut berita dari wartawan Sinar Harian, usahawan itu dikatakan mengeluarkan kenyataan ‘tidak suka sembahyang dan semua orang tidak sembahyang pada tahun 2021’ menerusi satu rakaman video yang tular sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud berkata, laporan polis dibuat oleh seorang lelaki berusia 52 tahun dari Jalan Salor, di sini pada jam 10.25 pagi Ahad.

“Lelaki berkenaan melihat rakaman itu selepas dikongsi di aplikasi kumpulan WhatsApp pada jam 8 malam.

“Tindakan suspek dianggap mempersendakan dan mempermainkan agama Islam yang boleh menimbulkan kemarahan dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Selain itu katanya, berdasarkan semakan terhadap rakaman video berdurasi 33 saat memaparkan percakapan suspek seolah-olah mempersendakan solat dan bacaan surah Yasin.

“Kes disiasat mengikut seksyen 505(b) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998,” katanya.

Media melaporkan, suspek sebelum ini kerap mencetuskan kontroversi antaranya membuka seluar hingga menampakkan kemaluan menerusi rakaman di laman sosial ketika menjual produknya malah pernah dituduh di Mahkamah Majistret Kota Bharu berkait kes membelasah dan mencabul seorang wanita lima tahun lalu.

Artikel asal di Sinar Harian : Polis siasat dakwaan wanita persenda agama Islam

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Berita

Facebook

Trending

To Top